Utvikler | Jari Niskanen, Suomen Lähikauppa Oy |
Byggeår | 1979 |
Areal | 350 m2 |
Varmesystem | fjernvarme |
Gammel ventilasjonsteknologi | tilluftenhet, avtrekk med en takvifte |
Renovering av ventilasjon | 2013 |
VVS-design | Sweco Talotekniikka Oy/design director Jussi Ainamo, design manager Ismo Marin |
Løsning | Exvent Pallas HP Aqua med avfuktingsfunksjon |
Design luftstrøm (kjøling) | 2,0 l/m2 i salgslokalet |
Alt-i-ett-pakke
I denne dagligvarebutikken sørger Exvent Pallas HP Aqua for ventilasjon og varmegjenvinning, samt kjøling og avfukting av inneluften. Årsvirkningsgraden til varmegjenvinningen er over 90 %.
Butikken ligger i Hyvinkää sentrum, og er utpekt som et pilotprosjekt. Det er den første butikken i Suomen Lähikauppa-butikkjeden som får ettermontert dører på kjøleskapene. Samtidig med dette, ble også butikkens ventilasjonssystem renovert.
Det har blitt bevist at ettermontering av dører er den mest effektive måten å påvirke energiforbruket til et kjølesystem i en dagligvarebutikk. Det anslås at det reduserer behovet for kjøleenergi til nesten en tredjedel av tidligere forbruk.
Fokus på avfukting
Men kun ettermontering av dører på det eksisterende kjøleutstyret i en gammel butikk ville føre til andre problemer, fordi det åpne kjøleutstyret har bidratt til avfukting og kjøling av inneluften på varme sommerdager.
I de fleste gamle butikker, som denne bygget i 1979, ble tilluften ganske enkelt tatt direkte fra utsiden og varmet opp. Fukt kan også komme inn i butikken fra døren når kundene kommer inn og ut og når butikken ventileres.
Forholdene er dårlige uten innendørs avfukting. På varme sommerdager, kondenserer fukten på kalde kjøleutstyrsdører (vanligvis ca. +12/+13 °C) og skjuler produktene bak tåkete glass. I verste fall kan det dryppe vann på gulvet slik at det blir glatt og farlig å gå. Hvis fuktnivået forblir høyt over lengre tid, vil det også påvirke kvaliteten til tørrvarene i butikken.
I denne Siwa-butikken, ble den økte luftfuktigheten på grunn ettermontering av dører på kjøleutstyret håndtert av en renovering av ventilasjonssystemet. Den gamle tilluftenheten var plassert i butikklokalet og én gammel takvifte trakk ut luften.
– Det var en ganske vanlig løsning i butikkene den gangen, sier Ismo Marin, designsjef for Sweco Talotekniikka Oy, selskapet som var ansvarlig for VVS-renoveringen.
– Vi måtte også finne en mer energieffektiv og funksjonell ventilasjonsløsning, fortsetter Jari Niskanen.
– Det gamle ventilasjonssystemet kunne engang gi gode inneforhold før ettermonteringen av dørene på kjøleutstyret under alle klimaforhold.
En allsidig løsning i én pakke
Marin sier at for denne butikken, var Exvent Pallas HP Aqua-enheten med avfukting en utmerket løsning, fordi den gjør det mulig å gjenvinne maksimalt av varmen fra inneluften. Enheten er utstyrt med både et mekanisk varmegjenvinningssystem (roterende varmeveksler) og en integrert avtrekksluft-tilførselsluft-varmepumpe. Derfor er varmegjenvinningskapasiteten betydelig høyere enn for tradisjonelle varmegjenvinningsløsninger.
– Det har hendt at temperaturen på utluften har vært lavere enn null grader, bekrefter Design Director Jussi Ainamo.
Ytterligere energibesparelser oppnås ved hjelp av muligheten for å kjøre ventilasjonen i full resirkuleringsmodus om natten. Fordi et CO2-styresystem er inkludert i ventilasjonssystemet, er mengden frisk luft alltid behovsstyrt for å maksimere energibesparelsen.
Varmen magasineres i en tank på 500 liter. Derfra brukes energien for å varme opp mateluften.
På de aller varmeste sommerdagene, utfører varmepumpen den nødvendige avfuktingen av tilluften ved å kjøle den ned til +12/+14 °C. Deretter varmes den avfuktede luften med varmespiralen til en behagelig temperatur på +18/+20 °C ved å bruke kondensvarmen som er lagret i tanken.
Det nye ventilasjonssystemet krever at det monteres noen flere kanaler. De eksisterende avtrekkskanalene er fremdeles i drift, men er lagt via luft-luft varmepumpen til Pallas HP Aqua-enheten. Det var viktig å ha et ventilasjonssystem som gir konstante forhold for hele butikklokalet. I tillegg måtte systemet være så stille som mulig, et krav som måtte tas hensyn til ved valg av størrelse på kanalene.
– Gutta hadde store utfordringer med å montere kanalene på og mellom disse lave strukturene og den gamle limtrerammen, sier butikkeieren, som lovpriser ferdighetene til montørene. Renovasjonsprosjektet måtte utføres uten å stenge butikken, og planen lyktes.
Fordi prosjektet med å ettermontere dører på kjøleskap og ventilasjonsrenovasjonen ble fullført høsten 2013, måtte vi vente til sommeren 2014 for å se hvordan avfuktingen av tilluften virkelig fungerer.
– Jeg stoler på at det vil fungere bra, sier Niskanen.
Foreløpig har både butikkeieren, de ansatte og kundene vært svært fornøyd med den nye ventilasjonen.
– Butikken holdes ved konstant temperatur hele tiden, og kvaliteten på inneluften er også betydelig bedre. Og ventilasjonssystemet er svært stille, sier Niskanen og høres veldig fornøyd ut.