renZero energirenovasjonsprosjekt

Eier Salopelto-familien
Byggeår 1948
renZero energirenovasjon 2014
Areal 182 m2
Oppvarmingsenergiforbruk før renovasjonen 150 kWh/m2
Varmedistribusjon via ventilasjonssystemet
Ventilasjonsenhet Exvent Pandion MD-CHG
Varmesystemet inkluderer også jordvarmepumpe, solfangere, energitank
Mål E-verdikravet for energiytelsesklasse A 83 – 0,02 x 181,7 m2 = 79,37 kWh/m2 per år

Effektiv energirenovering i en enebolig

Energirenovering i det 65 år gamle huset til Salopelto-familien startet i 2013 og ble fullført våren 2014. Dette er et betydelig pilotprosjekt, hvor et hus med reisverk i tre blir renovert til et bygg med energiklasse A. Huset representerer det tradisjonelle finske «veteranhuset», som ble utviklet under gjenoppbyggingsperioden etter andre verdenskrig som et selvbyggerhus for soldater som returnerte fra fronten. Ventilasjonen leveres av Exvent Pandion MD-CHG, og varmedistribusjonssystemet er ventilasjonsoppvarming.

I Finland er det cirka en million gamle eneboliger, og eksperter tror at minst de som er bygget før 1980 bør renoveres for å forbedre energieffektiviteten.

Dette veteranhuset på halvannen etasje og som er bygget i 1948, ligger i Luumäki, nær Lappeenranta sørøst i Finland, og var nesten i originaltilstand før energirenoveringen startet i 2013. Endringene som er blitt gjort i årenes løp var svært få. Til og med gulvplankene var originale. Bare noen av vinduene var skiftet ut og andre hadde fått ekstra rammer. Huset med reisverk og trepanel hadde et metalltak. Sagmugg ble brukt som isolasjonsmateriale i bygningsskallet.

Langsiktig hjem

I likhet med alle veteranhus, består førsteetasjen av kjøkken, stue og ett annet rom. En kald veranda ga ekstra plass om sommeren. I andreetasjen er det to soverom, en badstue og baderom. Beboerne har vært svært fornøyd med den praktiske planløsningen og tidløse arkitekturen til hjemmet sitt.

The house prior to the renovation.
Huset før renoveringen.

Det er i dette huset Seppo Salopelto, bygningsingeniør og yrkesskolelærer, ble født. Han har bodd i huset i nesten hele livet og, sammen med sin kone, oppdratt tre barn som alle nå har flyttet hjemmefra.

I tillegg til energibesparelser, ønsket herr og fru Salopelto å utføre en omfattende renovering for å forbedre komfortnivået i det gamle huset. I og med at han er i byggebransjen, fungerer Salopelto som prosjektleder og bruker det som basismateriale for masteroppgaven sin.

Like energieffektivt som et nybygg

Salopeltos hjem ble valgt som et pilotprosjekt for renZero-prosjektet. Prosjektet finansieres av det finske tilskuddsorganet for teknologi og innovasjon (Tekes) og sikter på å utvikle et kostnadseffektivt energirenoveringskonsept for eneboliger. Prosjektet ble lansert i 2011 og har som mål å finne en funksjonell løsning for å forbedre energieffektiviteten i finske og svenske eneboliger bygget mellom 1940-tallet og 1970-tallet.

Målet for pilotprosjektet var høyt: Omgjøre et trekkfullt, gammelt hus til et hus med energiklasse A, hvor lufttettheten skulle være enda lavere enn det som er kravet for et nybygg. Det er mulig å ligge nært energiytelsen til nesten nullenergibygg. Det faktum at beboerne i huset skulle fortsette å bo i huset gjennom renoveringsprosjektet, gjorde prosjektet enda mer utfordrende.

Omfattende energirenovering

De utvendige veggene på bygget ble fullstendig renovert. Taket, vinduene og dørene ble skiftet ut og bygningsskallet ble belagt med ventilerte renovasjonselementer utviklet spesielt til dette formålet av Paroc.

Det er åpenbart at et lufttett og godt isolert bygningsskall ikke er tilstrekkelig for å gjøre et hus til et nesten nullenergihus. I tillegg til å redusere energiforbruket, måtte andelen fornybar energi økes. I huset til Salopeltos ble dette implementert ved å bruke jordvarme og solenergi.

Etter renovasjonen fordeles varmen i huset gjennom ventilasjonssystemet. Dette forhindret omfattende installasjonsarbeider som for eksempel for et radiatornettverk eller vannbasert gulvvarme. Et mekanisk ventilasjonssystem for tilluft og avtrekk var nødvendig for energieffektivitet, men også for å forbedre kvaliteten på inneluften. Derfor tar Exvent Pandion MD-CHG-ventilasjonsenheten hånd om ventilasjonen og gjenvinner varme fra avtrekksluften, og den kjøler også ned inneluften om sommeren. Når tilluften kjøles ned, overføres overskuddsvarmeenergien fra uteluften til energibrønnen.

Jordenergi og varmeenergien fra solfangerne brukes for å varme opp både varmtvann og tilluft. Ventilasjonssystemets kanaler utendørs inneholder dedikerte vannbaserte varmespiraler for første og andre etasje. Flyten i vannspiralene styres med motoriserte ventiler avhengig av varmebehovet og bruker metoden med vanntemperaturstyring. Væsken i varmepumpen sirkulerer i CHG-spiralen som er installert i utendørsluftkanalen til Exvent Pandion MD-CHG-ventilasjonsenheten. Spolen fungerer som en utendørs luftforvarmer om vinteren og en foravkjøler om sommeren.

 

Maksimal lufttetthet

Prosjektet kan allerede anses som vellykket tatt i betraktning beregningene, men bare tiden vil si noe om hvor energieffektivt og komfortabelt det renoverte Salopeltos-huset er i praksis. Uansett er det nå alt annet enn trekkfullt og utett. Basert på målinger fra februar 2014, er forskjellen mellom de gamle og nye tallene betydelig, selv om det fremdeles er noen lekkasjer. Lekkasjene er i kjelleren og gulvkonstruksjonen, som ikke ble tatt med i renoveringen, samt også delvis i sammenføyningen av verandataket og den gamle veggen, hvor man ikke kunne få full tilgang til for å tette uten å skade konstruksjonen.

Før renoveringen var luftlekkasjen (n50) ca. 9 1/t og nå er den 3,1 1/t. De offisielle kravene for nybygg er 4,0 1/t. Forbedringen i luftpermeabilitet var 65 %. I henhold til avsnitt D5, har en enebolig et godt luftpermeabilitetsnivå hvis luftlekkasjen er på under 3 1/t, og gjennomsnittsnivået oppnås ved 3 til 5 1/t. Forbedringen var svært god for et gammelt hus, selv om passivhusnivået ikke ble nådd.

Omfattende overvåking

Ved siden av den gamle fordelingstavlen i huset, er det nå satt opp en ny tavle hvor man for eksempel kan overvåke forbruket og produksjonen av varmeenergi i detalj. Fire overvåkingsenheter ble installert i det tekniske rommet for å måle forbruket av varmtvann og energiproduksjonen til jordvarmepumpen og solfangerne for den finske stats forskningssenter VTT. Alle enheter er seriekoblet og kan leses av eksternt via 3G-nettverket.

Exvent sørger for ekstern overvåking av både ventilasjonsytelsen og karbondioksidnivåene i soverommet og stuen. I perioden fra mars til sommeren, har innetemperaturen holdt seg nær innstilt verdi. På noen få, varme dager på vårparten, oversteg ikke romtemperaturen +25 °C, og CHG-spiralen kjølte ned tilluften opptil 12 °C.

renZero-utviklingsprosjektet koordineres av Paroc og finansieres av Tekes. I tillegg til Exvent, inkluderer partnerne Arkkitehtuuritoimisto Kimmo Lylykangas, Metsäwood, Oilon, Puuinfo, Skaala og VTT. Det andre pilotprosjekthuset var også bygget på 40-tallet og ligger i Sverige, nær Stockholm sentrum.

Den siste rapporten om prosjektet vil bli publisert mot slutten av 2014.